Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

De byggde en bikepark, för hand!

2016-02-10

Inga sponsorpengar men desto mer engagemang ligger bakom Bocksliden BikePark i Lycksele. Nu lever backen året om, tack vare fyra downhill-banor som Fredrik Tenghall Andersson har byggt med sina vänner – för hand.

Det var kärleken till cykling som fick Fredrik Tenghall Andersson att dra igång projektet – men kanske framförallt att genomföra det. Backen Bocksliden i Lycksele hade för tre år sedan inga sommaraktiviteter alls. Det ville Fredrik ändra på och bygga en bikepark.
– Det är såklart roligt om en backe kan leva året om och jag var redo att dra igång något eget inom cykling, berättar han.

Han vände sig till Friluftsfrämjandets lokalavdelning som gav honom grönt ljus för projektet. Fredrik började genast gräva en bana i skogen, som slingrade sig nedåt från toppen av backen. Första året kunde parken erbjuda två banor, idag finns där fyra.
– Vi är tre personer som gräver banorna för hand. Det är slitsamt men billigare än att gräva med maskin. Något man ska veta om ett sådant här projekt är att det kräver ett stort ideellt engagemang och mycket tid.

Och det ideella engagemanget kan inte bara ta slut när banorna väl är på plats. Cykellederna måste underhållas kontinuerligt. – Backen måste hållas i fint skick hela tiden. Man kan inte bara släppa driften och låta det rulla på en säsong. Två gånger i veckan måste vi dränera eller kratta. Regnet är största nackdelen med att driva verksamhet på sommaren. Regnvatten far efter våra leder och det måste dräneras bort på något vis, förklarar Fredrik.

 

Viktigt att locka nybörjare

Tack vare Fredriks och andras stora engagemang är banorna välbesökta. 15-17 cyklister med egna cyklar besöker banorna regelbundet och varje onsdag och söndag är den öppen för alla, nybörjare som vana.

– Jag visste redan från början att det fanns cyklister som var intresserade av en bikepark. Intresset växer hela tiden! Barn från sju år är välkomna och de tycker oftast att det är riktigt häftigt.

För att locka nybörjare till en bikepark rekommenderar Fredrik att man köper in egna cyklar. Han har själv bekostat barncyklar för uthyrning.
– Om man vill växa mer måste man ha cyklar till uthyrning. Jag rekommenderar barncyklar som är till för hårdare underlag och även mellanstora cyklar. 

 

Att gräva en bana för hand

Det är pengarna i projektet som visat sig vara det svåra. Fredrik hade hoppats på kommunens hjälp, men så blev det inte.
– Vi gör det mesta själva här och sköter banorna på vår fritid. Men om man vill starta något liknande är det klart att man bör höra med kommun och lokala företag. 

Själv har Fredrik cyklat så länge han kan minnas och rollen som cykelledare i parken ser han som både rolig och utmanande. – Det händer ju olyckor såklart, det gör det överallt. När någon faller och blir rädd krävs lite pedagogik. Jag vill ju att alla ska tycka om cykling, precis som jag gör. 

Att han gillar cykling är inte svårt att se. Varje bana har tagit mellan tre och fyra veckor att gräva. – Det är mycket jobb bakom varje bana och det tar bara tre till fem minuter att susa nedför! Vill man något så går det. Mer hjälp hade varit önskvärt, men det här projektet är värt det och vi har bokstavligen byggt detta med våra egna händer. Det betyder mycket.

 

Fredriks råd för att bygga en bikepark:

  • Köp in cyklar att hyra ut, samt säkerhetsutrustning som hjälm, nackskydd, knäskydd och handskar. Jag rekommenderar uthyrningscyklar med fram- och bakdämpning så att de klarar tuffare underlag.
  • Gör det så enkelt som möjligt, men ändå så bra som möjligt. Tänk alltid på de yngre barnen, för den här sporten lockar många småbarn. Finns det möjlighet med en cykelbana på marken med hopp och gupp så bygg det. Då kan knattarna börja träna där och till slut vilja prova på hårdare leder.
  • Se till att ha olika nivåer på banorna. Vi har två lätta och två svåra. Det ska finnas något för alla. 
  • Det bästa är om någon med pengar vill sponsra. Vi har handgrävt varje bana, men kvalitetsmässigt är det alltid bäst att ha maskingrävda banor. 

 

Text: Emma V Larsson