Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Om Skogsmulle och naturboken

För många är det svårt att få barnen att släppa skärmen för att istället gå ut. Genom att möta barn där de är idag kan vi uppmuntra till rörelse utomhus. Därför har Friluftsfrämjandet skapat appen ”Skogsmulle och Naturboken”, en app som ska få dig att lägga ifrån dig mobilen.

Upptäck, upplev och utforska naturen och lär om Allemansrätten tillsammans med Skogsmulle och hans djurvänner i denna app för barn i åldern 4-6 år.

Barn sitter stilla i sådan hög grad idag att det har blivit en av våra största samhällsutmaningar. Friluftsfrämjandet vill utmana och dra nytta av de digitala plattformarna, där barnen nu i större grad befinner sig, för att bryta stillasittandet och öka fysisk aktivitet och utevistelse hos barn. Vi vet att barn som vistas i naturen automatiskt rör på sig mer. Forskning visar att hälsoeffekterna av utevistelse är många – både vuxna och barn blir lugnare, mindre stressade samt får bättre immunförsvar om de får vara ute i naturen mer. 

Barn som inte har en naturlig koppling till friluftslivet hittar sällan ut i naturen. Friluftsfrämjandet har därför letat fler vägar att möta dessa barn. Kan mobilen användas till att vilja vara ute i naturen, men med målet att mobilen läggs i fickan? 

Vänder sig till barnens vän i naturen för hjälp – Skogsmulle

Skogsmulle och naturboken är en app, som på ett lustfyllt sätt, och med Skogsmulle som vägvisare,ska öka kunskapen om Allemansrätten hos barn i åldern 4–6 år. Spelet ska också vara ett hjälpmedel som inspirerar till fantasi, kreativitet och att lägga ned mobilen – samtidigt som den öppnar upp ögonen för något annat. Naturen.

Appen Skogsmulle och naturboken är främst anpassad för att användas i smartphone med fokus på att enkelt kunna fotografera i naturen, men går även att använda i lärplatta.

Appen har finansieras med bidrag från NaturvårdsverketSvenskt friluftsliv och Naturkompaniets naturbonus.

Android mobil eller surfplatta

Ladda ner i Google Play

iPhone eller iPad

Ladda ner i appstore

"Den är otroligt lärorik och, till skillnad från många andra appar, håller den ett lugnt och behagligt tempo. Dessutom uppmanar den till olika typer av utomhusaktiviteter vilket vi tycker är toppen. Bra där Friluftsfrämjandet!"

- Förälder

screenshot_2019-05-02_at_14.07.56.png

Fyll Skogsmulles naturbok med bilder

Hjälp Skogsmulle att fylla hans naturbok med bilder på fina platser och på saker som går att göra i naturen. Längs vägen får barnen träffa olika djur som berättar om Allemansrätten genom korta spelmoment. Efter att alla uppdragen är färdiga har både barn och vuxna förhoppningsvis lärt känna sin närmiljö lite mer – och samtidigt fått tips på toppen utomhusaktiviteter!

Skogsmulle är barnens vän

Skogsmulle är barnens och djurens vän i naturen, och har träffat över 2 miljoner barn sedan år 1957. Skogsmulle möter idag barn både på förskolan och på deras fritid. Skogsmulleverksamheten väcker barnens naturliga nyfikenhet och upptäckarglädje samt utvecklar deras naturkänsla och förståelse för allt som lever, med budskapet “Inte störa – inte förstöra”.

Läs om allemansrätten på andra språk

Här kan du läsa om allemansrätten på andra språk

Allemansrätten på fler språk

Allemansrätten på teckenspråk

Här kan du se Allemansrätten på teckenspråk

Allemansrätten på teckenspråk

Teknisk information

I appen sparas ingen användarinformation utöver de fotografier som användaren uppmanas till, dessa lagras endast i telefonens lokala minne. Appens fotoalbum behöver tillgång till telefonens kamera, detta görs under inställningar.

För att använda appen behövs ingen internetuppkoppling, utan appen fungerar fint i offline-läge.

Läs appens Integritetspolicy

Tankarna och idén med en app

Minskat stillasittande, mindre skärmtid och ökad kunskap om naturen var utgångspunkten i utvecklingen av Skogsmulle och naturboken.

Ideélla barnledare från Friluftsfrämjandet har knådat frågor kring hur Skogsmulle kan bli mer tillgänglig och nå ut till fler barn. En stor hjälp är även att Friluftsfrämjandets olika barngrupper provspelat och bidragit i utvecklingsarbetet.

Läs Pressreleasen från appens lansering

Dina tankar är värdefulla för oss!

Har du tankar eller ideér kring Skogsmulle och naturboken? Kontakta mig gärna! Glöm inte heller att skriva recension och ge betyg på appen där du laddat ner den!

           
Emelie Thorngren, projektledare

Fyll i vår utvärderings-enkät Här!

Utveckla dig själv!

Det enda som slår att ta del av äventyret, är att leda det. Få saker slår känslan av att vara den som ger deltagarna förtroende. Ditt engagemang bidrar till att människor kommer ut i naturen. Är du redo att bli en av oss?

Bli ledare

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.