Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Kanske har friluftsliv aldrig varit viktigare än nu

2020-03-17

Kära vänner, i 128 år har vi främjat friluftslivet, och kanske har det aldrig varit viktigare än nu. Det livsrum som naturen erbjuder finns där nu för oss alla. Dessa veckor är vår allemansrätt, och välskött natur, en förlängning av våra vardagsrum och ett fantastiskt komplement när arbetsplatser stänger och fritidsaktiviteter ställs in.

Den kris i samhället som risken för omfattande spridning av coronaviruset (covid-19) har utlöst påverkar oss alla. Många drabbas hårt, av krisen och av viruset. Vi känner särskilt för de som är del av en riskgrupp. Oron och ensamheten är sannolikt allra störst inom dessa grupper. Vi tänker också på de som nu riskerar sina jobb och företag. Vi uppmanar därför till extra omtanke, särskilt till vänner och grannar som är del av en riskgrupp. Vi uppmanar till fortsatt konsumtion av kultur och tjänster, exempelvis en take-away-middag från den lokala restaurangen, en biljett till ett digitalt kulturevenemang och en upplevelse tillsammans med naturturismföretagare.

Låt oss alla möta denna kris med omtanke.

Friluftsfrämjandet uppmanar alla att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer angående Corona (covid-19). Som organisation följer vi Folkhälsomyndighetens rekommendationer noga och dagligen, och anpassar löpande vår organisation och verksamhet. Vissa delar av vår verksamhet behöver ställas in, medan mycket kan planeras om eller genomföras som planerat. Tack vare att den allra största delen av vår verksamhet är organiserat friluftsliv, utomhus, i små grupper och med utbildade ledare finns goda förutsättningar att genomföra verksamhet samtidigt som Folkhälsomyndighetens nuvarande rekommendationer (2020-03-17) följs.

Folkhälsomyndigheten har tagit fram ett bra verktyg för ”Riskbedömning av evenemang och sammankomster med anledning av covid-19” som förtroendevalda och ledare inom Friluftsfrämjandet ska följa.

Läs gärna även: Covid-19 påverkar Friluftsfrämjandets verksamhet (2020-04-02)

Friluftsfrämjandet äger även I Ur och Skur, som innefattar över 200 förskolor och skolor, och har dessutom (genom våra program Skogsmulle i förskolan och Skogshjältarna) verksamhet i ytterligare cirka 300 förskolor och skolor. Även inom dessa verksamheter följs Folkhälsomyndighetens rekommendationer noga och dagligen. Vi känner mycket stor tacksamhet till de barnskötare, pedagoger och lärare som trots kris i samhället går till jobbet och gör ett fantastiskt arbete.

Sedan 12 mars arbetar personalen på vårt rikskontor i huvudsak hemifrån eller på distans. Personalens alla fysiska möten inomhus och resor utanför länet är ombokade. Denna justering har hittills fungerat mycket väl, tack vare att vi de senaste åren har satsat på digitalisering, och tack vare vår personals höga engagemang.

Den 17 mars drog Friluftsfrämjandet igång kampanjen #Skogsmulle30 day challenge. Varje dag i 30 dagar ger Skogsmulle en ny kul utmaning att utföras i naturen. Alla åldrar, i alla delar av Sverige, är varmt välkomna att delta! Syftet med kampanjen att inspirera fler till mer vistelse i naturen.

Avslutningsvis – från hela Friluftsfrämjandet – ett mycket stort tack till all vårdpersonal, och alla andra, som jobbar med vård av sjuka. Ni är hjältar.

Med vänliga hälsningar,
Lars Lundström, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet

Lars Lundström

Generalsekreterare

lars.lundstrom@friluftsframjandet.se

073-973 94 41