Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Arrangera familjedagar

Att arrangera exempelvis en familjedag på sin ort kan vara ett bra sätt att uppmärksamma och sprida information om Friluftsfrämjandet, och för att locka nya medlemmar och ledare till föreningen. Här kan man dela med sig av lite tips för den som vill genomföra en familjedag i sin förening!

Vad vill vi uppnå?
Fundera först på varför ni vill göra det här och vad ni hoppas få ut av dagen. Det kan exempelvis vara att synliggöra en förening, att värva fler medlemmar, att värva fler barn till grupperna, eller att hitta potentiella ledare eller hjälpledare. Eller helt enkelt att bara visa vad Friluftsfrämjandet står för med fokus på kanske utomhuspedagogiken eller allemansrätt. Anledningarna kan vara många, men fundera ut innan vad som är viktigast för er. Det ni vill förmedla kan komma att påverka resten av planeringen i form av datum, trycksaker och innehåll etc...

Tillsammans
Gå ihop 2-3st eller fler, och planera tillsammans. Det blir både roligare och enklare om man är fler som hjälps åt. Dela upp ansvarsområden och bestäm vem som gör vad. Det behöver inte ta så lång tid att planera, från en timme och uppåt beroende på hur mycket ni har tänkt göra.

Baslägret
Oavsett vilka aktiviteter ni väljer att fylla er dag med så är det bra att allt utgår från en och samma plats under dagen, ert basläger. Det blir lättare för besökaren att hitta till er då. Se gärna till att det hela tiden finns någon från föreningen på plats vid basen, för att dela ge information om dagen och dela ut material. Ha gärna ett litet bord framme med information och annat material att dela ut. Gör er synliga med Friluftsfrämjarvästar/-kläder och beachflags (båda finns att låna genom regionkontoret), banderoller etc.

Grunda med barngrupper!
Bjud gärna in de, om ni har, aktiva barngrupper som finns i er förening. Att låta exempelvis Knytte- och Mullebarn förlägga en av sina friluftsdagar i anslutning till familjedagen gör att ni får ett bra flöde med besökare, syskon, andra anhöriga och vänner till de barnen. En större folksamling lockar lätt till sig fler människor. Barnen i friluftsskolorna kan vara en bra grund för dagen. Det blir också mycket lättare för de nya, nyfikna besökarna som kommer att se på och ta del av verksamheterna på plats.

Bjud på något gott!
Något att äta och dricka är alltid uppskattat och något som är lätt att samlas kring. Ta en symbolisk summa om ni behöver ta betalt. Bjud på krabbelurer eller något annat lättfixat! Att ha en eld igång vid baslägret blir också en samlingsplats och gör det möjligt för besökarna att tillaga sin egen mat – eller sälj exempelvis korv och låt dem grilla själva!

Kolikock!
Mulle brukar vara en mycket uppskattad deltagare på familjedagarna. Kanske dyker Mulle upp som en besökare själv och tar del av det som erbjuds, eller så är Mulle en av arrangörerna för dagen och bjuder med sig barnen på äventyr. Det är bra om man innan kan kommunicera ut att Mulle kommer, det brukar kunna locka än fler barn att komma,
Tydliggör att Mulle hör till Friluftsfrämjandet, många vet vem Mulle är, men känner inte till hans koppling till föreningen.

Aktiviteter
Syftet med familjedagen kan vara olika och därmed också innehållet på dagen. Här är några tips på vad man kan göra om man vill visa upp sitt utbud:
* Ha ett minipass med Knopp, Knytte eller Mulle på ca 30 min. Gör ett miniformat av hur en dag med friluftsskolan kan se ut. Ha gärna flera pass på rad så att nytillkomna besökare kan hoppa in på nästa pass om de missade det första.
*Ha en lägereld som bas där människor kan samlas, det kan vara tillräckligt som aktivitet för en del.
* Gör en reflexbana om det är mörkt ute, spännande för både stora och små att gå med ficklampa i skogen.
*Bygg ett vindskydd eller en koja
* Bygg en hinderbana, exempelvis inte-nudda-marken.
* Avgränsa ett område på ca 3x2 meter (eller valfritt) och låt barnen bygga en egen värld inom ramen (som Minecraft) med hus, djur och träd etc – allt med material som de hittar i skogen.
* Ha en aktivitetsdel för de större barnen eller ungdomarna. Det kan vara att prova på kajak, klättring, naturparkour, geocaching eller något annat, beroende på vilka förutsättningar ni har.

Bjud in företagare och andra aktörer
*Företag och verksamheter inom friluftsliv exempelvis inom kajak, cykel, klättring osv. är många gånger intresserade av att samarbeta med Friluftsfrämjandet i olika arrangemang då detta även kan vara ett sätt för dem att synas. Kanske kan ni arrangera hela dagen tillsammans, eller låta dem vara en del av en aktivitet. Ta kajak till exempel. I utbyte mot att ni under er dag kan erbjuda prova-på kajakpaddling så kan kajakfirman se det som ett tillfälle att göra en demo av sina produkter för potentiella kunder. (En aktivitet som passar på en dag då det kommer fler vuxna deltagare, och fokuset inte bara är på barnen.)
*Kolla med ert lokala bibliotek. De jobbar ofta med uppdraget att sprida glädjen i läsning och kan hålla en högläsning eller göra något annat spännande för barnen, kanske vid lägerelden.

Syns!
Tänk på att synas ordentligt, och att låta Friluftsfrämjandets logga och blå färg vara tydlig. Låt de som är arrangörer och ledare för dagen har kläder med loggan på (västar finns att låna genom regionkontoret).

Marknadsför er dag!
Börja gärna minst en månad innan, och trappa upp informationen sista två veckorna. Bjud in barngrupper både från er egen LA och kanske även från era grannar. Gå ut med en inbjudan via mail till era medlemmar, gör affischer och sätt upp i närområdet (regionkontoret kan hjälpa er med skapandet och trycksakerna till självkostnadspris). Kolla med de lokala förskolorna och fritidshemmen om ni får sätta upp era affischer i deras hall. Skapa ett evenemang på Facebook och dela på er lokalavdelnings Facebooksida (regionkontoret kan hjälpa er med Facebook).
Skriv några rader till den lokala tidningen som kan göra en blänkare om det och bjud in tidningen att närvara under dagen. Även P4 och lokal-TV kan uppmärksamma er om ni låter dem veta att ni har något roligt på gång.

Skicka in ditt tips!

Har du  fler tips som du vill dela med dig av kring temat Familjedag – hör av dig till regionkontoret så sammanställer vi allt och ser till att förmedla det via vår hemsida och i nästa utskick med temat Familjedag. Hör också gärna av dig om det är något du saknar som du vill att vi skriver mer om!