Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

SkiCamp - skidåkning och annat friluftsliv för funktionsnedsatta

SKICAMP är ett projekt som vill att alla barn och ungdomar oavsett funktionsnedsättning ska få uppleva skidglädje, och få möjligheten att prova på andra fritidsaktiviteter. Projektet är ett samarbete mellan Friluftsfrämjandet Region Öst och Parasport Småland med medel ifrån Allmänna Arvsfonden.

Målet med projektet är att fler ska få uppleva skidglädje och annan form av aktivt friluftsliv samt att fler med funktionsnedsättning blir engagerade i ideella föreningar. Tanken är också att ge fler ledare kunskaper och rätt förutsättningar för att fortsätta utveckla verksamheten och att ge enskilda individer möjlighet och stöttning att gå vidare med sin skidåkning. Det långsiktiga målet är att verksamheten framöver ska leva vidare i flera utav Friluftsfrämjandets lokalavdelningar.

Projektet riktar sig till barn och ungdomar med funktionsnedsättning, oavsett om förmågan är nedsatt fysiskt, psykiskt eller intellektuellt. Under vintern 2014/2015 startade projektet med prova på skidåkning i geografisk närmiljö för barn och ungdomar med funktionsnedsättning. Under vår, sommar och höst erbjuder SkiCamp andra prova på aktiviteter.

2016 erbjöd SkiCamp skidåkning under följande tillfällen:

- 24 januari i Knaggebobacken i Mullsjö.

- 30 januari på Ombergsliden i Vadstena.

- 13 februari i Kettilsås/Vetlanda.

- 27 februari i Järabacken/Jönköping.

- 18-20 mars: Läger i Isaberg!

Se bilder på vår FB-sida!

 

Hur fungerar det?

Ledare och utrustning kommer till orten och alla som vill erbjuds möjlighet att testa. SkiCamp erbjuder sitski, biski, skicart och utrustning för stående åkning.

En sitski består av en sits monterad på en fjädrande ställning. Denna är fäst på en skida. Sitskiåkare använder kryckstavar för att balansera åkningen. Sitski kräver lite styrka men mer av balans och koordination. Sitskin kan förses med ett ryggstöd med korsett för personer som har sämre sittbalans. Utrustningen anpassas efter personens behov.


Sitski

En skicart består av en stabil sits monterad på fyra skidor. Skicarten är stadig och det krävs inte mycket styrka och balans av åkaren. Med de främre skidorna styrs och bromsas skicarten. Skicarten kan styras av åkaren med spakar för händerna, pedaler för fötterna eller en kombination av de båda. Behöver åkaren hjälp att styra kan en medåkare göra detta bakifrån med en eller två skacklar. Skicarten ställs in och anpassas efter varje persons behov.

Skicart

En biski består av en stabil sits monterad på två skidor. Skidorna kantställs simultant när sitsen lutas. På detta sätt och genom att vrida överkroppen svänger en biski. Biskin är stabilare än en sitski. De flesta biskiåkare använder kryckstavar. Behöver åkaren hjälp att styra och bromsa kan en medåkare hjälpa till genom att hålla i ramen, hålla i tömmar eller säkra biskin med rep.

 

 

 

 

 

 

 

Biski

Stående utförsåkning, personens skidor och bindningar anpassar efter behov. Det går bra att åka utför med bara en stav, eller med kryckstavar. En kryckstav ser ut som en krycka med en skida nedtill.

För att få åka lift och köra biski eller skicart på egen hand utan ledare krävs att åkaren genomgått en utbildning om minst 15 timmar och avlagt godkänt licensprov bestående av både teori och praktik. Utbildning och licenstagning för åkare och medåkare hjälper gärna Friluftsfrämjandet Region Öst till med.

Mer info

För mer information kontakta gärna Louise Hammerin, projektledare SkiCamp, Friluftsfrämjandet Region Öst.
Telefon: 0725-12 80 09
E-post: louise.hammerin@friluftsframjandet.se

Aktuellt!

Info om kommande aktiviteter kommer längre fram. Kontakta gärna Louise Hammerin om du har frågor, kontaktuppgifter finner du längst ned på sidan.

Se filmen! Öppnas i vimeo.