Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Barnledarutbildning i Borensberg

Sista helgen i oktober arrangerade Region Öst's utbildningsteam en extrainsatt barnledarutbildning i Borensberg. Det var 12 stycken förväntansfulla främjare som letade sin väg till Nääs kursgård i mörkret. Marschallerna lyste upp vägen fram till samlingssalen på fredag kvällen. Gänget kom från hela regionen och hade en blandad bakgrund både från lokalavdelningar och från förskolans värld.

Fredagen handlade om vad Friluftsfrämjandet står för. Det blev en intensiv kväll med en hel del lekar med målet att lära känna varandra. Med huvudet fullt av nya saker och en läxa till dagen efter kröp alla trötta i säng.

Lördagen böjd på ett strålande höstväder. Solen sken och vi tog oss en ”paddeltur” längs kanalen och pratade om allemansrätten. Med en mänsklig hinderbana tog vi oss vidare ut i naturen genom prasslande löv och skratt. Att leda andra genom en övning och sedan få reflektera över denna ger en bra inblick i hur du fungerar som ledare. Dagen fylldes fortsatt med övningar och en lunch med zucchini-pannkakor som lagades på stormköken. Under eftermiddagen sprutade inspirationen fritt med lek och pyssel under olika inspirationspass.
Efter middagen var det egentligen ingen som ville ge sig ut igen, men med en positiv inställning gick alla upp på rummen och tog på sig långkalsongerna. Att gå en promenad i mörkret och sedan sitta ner vid en lägereld för att dela historier och smaka läckerheter från deltagarnas hemorter var mysigt. Det gav alla en chans att få reflektera och smälta dagens intryck.

Att ha verksamheten under en kastanj på hösten ger söndagens redovisning en speciell utmaning. Deltagarna har efter dagen konstiga utväxter lite här och där. Efter lite problem med lunchen avrundar vi en mycket lärorik helg både för oss utbildare och de nya ledarna med en god och välförtjänt lunch. Det är trötta men nöjda deltagare som ger sig av hemåt på eftermiddagen.

Förhoppningen är att vi lyckats fylla ryggsäckarna men mycket inspiration och trygghet att leda en egen grupp i framtiden. Och med resultatet att två nya ledare som tänker starta en ny knoppgrupp, en ny ledare som vill engagera sig i den ideella verksamheten och inte bara på jobbet och flera andra nya ledare som utryckte att de knappt kunde vänta till våren då de skulle få dra igång sin grupper igen är åtminstone vi kursledare mycket nöjda med helgen och ser fram mot vårens kurser.

/Karin Gustafsson, Robert Flisberg & Helena Camarda
Utbildningsteam Barn i Region Öst.