Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

VANDRING

Vandring - nära och fjärran

Grenledare: Per Larsen  per.larsen@friluftsframjandet.se

Vi har vandringar både i närmiljön, på vår vackra ö, och lite längre bort och då oftast arrangemang som sträcker sig över flera dagar. Ibland är det vandring med något speciellt tema och ibland är vi bara ute för att uppleva naturen, få motion och träffa andra som vill ha sällskap på turen.

 

Tisdagsvandringar för vardagslediga

Tisdagar kl. 10.00 samlas vi vid Lidingöloppsmonumentet på Grönsta gärde. Höstsäsongen började 5 september och slutar 28 november. Vi vandrar i Grönstaskogen, eller Trollskogen som vi vill kalla den, och är ute omkring 2 timmar. Lätt vandring omkring 4 km, och en rast på vägen när vi sätter i oss medhavd matsäck.

Ingen förhandsanmälan, och vi går i alla väder. Gratis för medlemmar, även pröva på.

Ansvarig ledare: Siw Linde 073 984 89 53. Ledare är vanligen Siw och Magnus Linde, men ibland får någon annan rycka in.

Information om ändringar meddelas på telefon 767 39 07.

  

Weekendvandra i Riddersholms naturreservat 21-22 oktober

Längst ut på Rådmansö ligger Riddersholms 650 hektar stora, havsnära och lättillgängliga naturreservat, 20 km öster om Norrtälje.  Hit tar man sig enkelt med bil eller SL buss. Här har varje tid på året sina egenheter, här finns alltid något att se och uppleva.

Hit kommer besökare året om. Det är campare, vandrare, ornitologer, badgäster och fotografer. 19 kilometer väl utmärkta strövstigar sträcker sig längs strandpartierna och över en omväxlande natur med många udda arter och biotoper.

Området karaktäriseras av sitt läge i gränsen mellan inner- och mellanskärgård med övervägande svagt kuperad bergig terräng med inslag av smala stråk av odlingsbar mark. I området finns ett småskaligt odlingslandskap bestående av bl.a. åkermark, naturbetesmark och kalkpåverkade strandängar. I övrigt präglas Riddersholmsområdets vegetation av skogar och lundar med högt inslag av ädellövskog.

Vi åker med SL till Riddersholm eller samåker i bilar, lite beroende på hur många vi blir.

Efter första dagens vandring tar vi in på STF:s vandrarhem där vi lagar en gemensam god middag och sover över i flerbäddsrum. Frukorten ordnar vi själva liksom lunchpaket för nästa dags vandring.

Det finns också möjlighet att enbart vara med den första dagen och sedan åka hem.

Ledare: Per Larsén och Eva Buhre

Intresseanmälan: Snarast till per.larsen@friluftsframjandet.se

 

Vandring längs Mälarens södra strand 11 november

Upptäck den vackra södra sidan av Mälaren, från Liljeholmen till Bredäng, ca 7 km. Det är en lättgången vandring förbi bland annat sjön Trekanten, Vinterviken där Alfred Nobel tillverkade sprängämnen, trävillan Klubbensborg, 150-åriga Villa Lyran, där det finns en servering och Jakobsbergs gård. Vi avslutar vid Bredängs T-banestation. Eventuellt förlängs vandringen något med en tur förbi Gröndal och Ekensberg.

Anmälan sker här via hemsidan:

http://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-langs-malarens-sodra-strand-11-nov/

Kostnad 50 kr i vandringsavgift för medlemmar. Betalning med kontanter eller Swish 123-1556828.

För vandringen gäller: Bra vandringsskor eller kängor, matsäck, varm dryck, vatten, gärna stavar, broddar vid halka, sittunderlag och kläder efter väder.

Samling vid Ropstens T-banestation utanför spärrarna (nedre biljetthallen) kl. 09:00.

Ledare: Tina Lalander och Bo Forsberg

 

Vandring längs Mälarens norra strand 9 december

Fina vyer över Mälaren från den norra sidan, från Alvik till Nockeby, ca 7 km. Vi går mestadels nära vattnet och passerar på vägen Äppelvikens gård med anor från 1700-talet, Smedslättens gård, Ålsten med Per Albin-radhusen och så småningom ser vi Nockebybron. Vi avslutar vandringen med att ta Nockebybanan tillbaka till Alvik, där det finns ett trevligt café för den som är sugen.

Anmälan sker här via hemsidan:

http://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-langs-malarens-norra-strand-9-december/

Kostnad 50 kr i vandringsavgift för medlemmar. Betalning med kontanter eller Swish 123-1556828.

För vandringen gäller: Bra vandringsskor eller kängor, matsäck, varm dryck, vatten, gärna stavar, broddar vid halka, sittunderlag och kläder efter väder.

Samling vid Ropstens T-banestation utanför spärrarna (nedre biljetthallen) kl. 09:00.

Ledare: Tina Lalander och Per Larsén

 

Nyligen genomfört:

 

Vandring på Koster 23-27 augusti 2017

På Sydkoster finns ett par områden som ingår i nationalparken, i övrigt är stora delar av den rika naturen skyddad som naturreservat.
På Kosteröarna möter en sällan skådad mångfald. Här trivs många kärlväxter, små märkliga svampar och näst intill utrotade bin och fjärilar.
På både Nord- och Sydkoster finns markerade vandringsleder. De går genom dunkla tallskogar och lövdungar, över ljunghedar, kala klipphällar och ner till fuktiga strandängar. Det varierade landskapet skapar förutsättning för det rika växt- och djurlivet.
Vi bor bekvämt i stugor på Kostergården på Sydkoster, www.kostergarden.com

Kostnad: 3500 kr per person. I detta ingår avgift för turledning.  Alla transporter tillkommer liksom måltider. Stugorna är fullt utrustade för självhushåll. En ICA-butik finns några km bort från hotellet. Kostergården har också servering.

Deltagande förutsätter medlemskap i Friluftsfrämjandet.

Du bokar här:

http://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-pa-koster-23-27-augusti-2017/

och genom att betala in anmälningsavgiften, 1 000 kr till Lidingö lokalavdelnings plusgiro 59 45 54 – 8. Skriv Koster 2017 och namn på inbetalningen. Först när anmälningsavgiften är inbetald har du en plats garanterad. Skicka samtidigt ett e-postmeddelande till per.larsen@friluftsframjandet där du meddelar att du betalt anmälningsavgiften till vandringen.

Resevillkor och försäkring:
Vid akut sjukdom gäller det avbeställningsskydd du har via en privat försäkring, mot uppvisande av läkarintyg.
Som medlem omfattas du av Friluftsfrämjandets Olycksfallsförsäkring när du deltar i en aktivitet.

Mer info om Koster: http://www.vastsverige.com//kosterhavets-nationalpark/
http://kosteroarna.com/

Ledare: Per Larsén

 

 

Rapporter om tidigare vandringar hittar ni här (och på Facebook):

http://www.friluftsframjandet.se/regioner/malardalen/lokalavdelningar/lidingo/rapporter--bilder-fran-vara-aktiviteter/