Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

VANDRING

Vandring - nära och fjärran

Grenledare: Per Larsen  per.larsen@friluftsframjandet.se

Vi har vandringar både i närmiljön, på vår vackra ö, och lite längre bort och då oftast arrangemang som sträcker sig över flera dagar. Ibland är det vandring med något speciellt tema och ibland är vi bara ute för att uppleva naturen, få motion och träffa andra som vill ha sällskap på turen.

 

Tisdagsvandringar för vardagslediga

Tisdagar kl. 10.00 samlas vi vid Lidingöloppsmonumentet på Grönsta gärde. Vårsäsongen började 4 april och höll på till 30 maj. Höstsäsongen börjar 5 september och slutar 28 november. Vi vandrar i Grönstaskogen, eller Trollskogen som vi vill kalla den, och är ute omkring 2 timmar. Lätt vandring omkring 4 km, och en rast på vägen när vi sätter i oss medhavd matsäck.

Ingen förhandsanmälan, och vi går i alla väder. Gratis för medlemmar, även pröva på.

Ansvarig ledare: Siw Linde 073 984 89 53. Ledare är vanligen Siw och Magnus Linde, men ibland får någon annan rycka in.

Information om ändringar meddelas på telefon 767 39 07.

 

 

Vandring med möjlighet till tystnad 3 september

Lämna storstadens brus bakom dig under några timmar och följ med på en vandring med möjlighet till tystnad! Vi går ca 1 mil och stannar vid två tillfällen (á 20 minuter), utöver fikapauserna, för en stunds aktiv tystnad. Under de tysta stunderna gör varje deltagare som den vill: mediterar, sitter, ligger ner, blundar, tittar. Det enda kravet är att det är tyst. Matsäcken äter vi vid andra tillfällen.

Vandringen sker till stor del i Lidingöloppsspåret där underlaget är bred skogsstig, men bitvis rätt kuperat. Vi går i ett normalt vandringstempo (ca 3 km/timme) och du ska ha god kondition. Ta med vatten och matsäck för två raster. Kläder efter väder, rejäla vandringsskor eller kängor och gärna en varm tröja och något att sitta på under de tysta stunderna.

Anmälan för medlemmar, och för dig som vill bli medlem, sker här:

http://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-med-mojlighet-till-tystnad-3-september/

Övriga anmäler sig per e-post till karin.stridh@friluftsframjandet.se. Anmälan senast fredag den 1 september.

Kostnad för vandringen är 50 kr för medlem och 100 kr för icke medlem. Betalas kontant på plats eller via Swish 123-1556828

Ledare: Karin Stridh

Välkommen!

  

Weekendvandra i Riddersholms naturreservat 21-22 oktober

Längst ut på Rådmansö ligger Riddersholms 650 hektar stora, havsnära och lättillgängliga naturreservat, 20 km öster om Norrtälje.  Hit tar man sig enkelt med bil eller SL buss. Här har varje tid på året sina egenheter, här finns alltid något att se och uppleva.

Hit kommer besökare året om. Det är campare, vandrare, ornitologer, badgäster och fotografer. 19 kilometer väl utmärkta strövstigar sträcker sig längs strandpartierna och över en omväxlande natur med många udda arter och biotoper.

Området karaktäriseras av sitt läge i gränsen mellan inner- och mellanskärgård med övervägande svagt kuperad bergig terräng med inslag av smala stråk av odlingsbar mark. I området finns ett småskaligt odlingslandskap bestående av bl.a. åkermark, naturbetesmark och kalkpåverkade strandängar. I övrigt präglas Riddersholmsområdets vegetation av skogar och lundar med högt inslag av ädellövskog.

Vi åker med SL till Riddersholm eller samåker i bilar, lite beroende på hur många vi blir.

Efter första dagens vandring tar vi in på STF:s vandrarhem där vi lagar en gemensam god middag och sover över i flerbäddsrum. Frukorten ordnar vi själva liksom lunchpaket för nästa dags vandring.

Det finns också möjlighet att enbart vara med den första dagen och sedan åka hem.

Ledare: Per Larsén och Eva Buhre

Intresseanmälan: Snarast till per.larsen@friluftsframjandet.se

 

Vandring på Koster 23-27 augusti 2017

På Sydkoster finns ett par områden som ingår i nationalparken, i övrigt är stora delar av den rika naturen skyddad som naturreservat.
På Kosteröarna möter en sällan skådad mångfald. Här trivs många kärlväxter, små märkliga svampar och näst intill utrotade bin och fjärilar.
På både Nord- och Sydkoster finns markerade vandringsleder. De går genom dunkla tallskogar och lövdungar, över ljunghedar, kala klipphällar och ner till fuktiga strandängar. Det varierade landskapet skapar förutsättning för det rika växt- och djurlivet.
Vi bor bekvämt i stugor på Kostergården på Sydkoster, www.kostergarden.com

Kostnad ca 3500 kr per person. I detta ingår avgift för turledning. Kostnaden är preliminär tills vi ser hur många som deltar. Alla transporter tillkommer liksom måltider. Stugorna är fullt utrustade för självhushåll. En ICA-butik finns några km bort från hotellet. Kostergården har också servering.

Deltagande förutsätter medlemskap i Friluftsfrämjandet.

Du bokar här:

http://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/vandring-pa-koster-23-27-augusti-2017/

och genom att betala in anmälningsavgiften, 1 000 kr till Lidingö lokalavdelnings plusgiro 59 45 54 – 8. Skriv Koster 2017 och namn på inbetalningen. Först när anmälningsavgiften är inbetald har du en plats garanterad. Skicka samtidigt ett e-postmeddelande till per.larsen@friluftsframjandet där du meddelar att du betalt anmälningsavgiften till vandringen.

Resevillkor och försäkring:
Vid akut sjukdom gäller det avbeställningsskydd du har via en privat försäkring, mot uppvisande av läkarintyg.
Som medlem omfattas du av Friluftsfrämjandets Olycksfallsförsäkring när du deltar i en aktivitet.

Mer info om Koster: http://www.vastsverige.com//kosterhavets-nationalpark/
http://kosteroarna.com/

Ledare: Per Larsén

 

Nyligen genomfört:

 

Vårvandring i Ekbacken torsdag 11 maj kl. 14-16

Vi samlas vid brostugan i Larsberg och vandrar i Ekbacken när blomningen och våren är som vackrast. Med oss har vi Karin Byström som känner området väl och de rara örter som växer där. Med oss har vi också Martin Lagerlöf från Naturskog, som har fått kommunens uppdrag att varsamt sköta lövskogslunden, så att dess värden består. Martin berättar för oss om sina idéer och sitt arbete. Glöm inte termos och matsäck i ryggsäcken.

Vandringen arrangeras i samarbete med Naturskyddsföreningen. Info: Christian Gottlieb 070 303 29 14.

 

Fågelvandring med guide, söndag 14 maj

Vi vandrar runt Angarnsjöängen ca. 7,5 km. utefter en av stockholmsområdets bästa fågelsjöar. Medtag kikare, gärna fågelbok, sittunderlag, matsäck, varm dryck och vattenflaska. Rejäla vandringsskor eller stövlar (det kan vara blött) och kläder efter väder.

När och var: samling kl 07:00 vid Lidingövallens huvudentré. Resan görs i egna bilar. Passagerare betalar föraren 8 kr per mil. Hemkomst ca. kl. 13-14.

Om du inte vill komma till samlingen på Lidingö, kan du komma direkt till parkeringen Örsta (Angarn) kl 07:30. Vägbeskrivning: Kör Norrtäljevägen/E18 från Roslagstull. Ta av vid avfart 187 mot Åkersberga. Kör till rondellen. Ta andra avfarten mot Angarn/Gillinge. Fortsätt mot Angarn 5,3 km, där kyrkan ligger till vänster i korsningen. Kör rakt fram till skylten Angarnssjöängens naturreservat. Sväng vänster, in på parkeringen.

Anmälan: här på hemsidan för medlemmar:

http://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/vandring/vandring/fagelvandring-med-guide-sondag-14-maj/

Ej medlemmar anmäler till anders.rosswall@gmail.com. Anmäl senast torsdag 11 maj.

Pris: 50 kr för medlem och 100 kr för övriga. Betalas kontant eller via Swish 123-1556828.

Ledare: Jan Scheja och Anders Rosswall.

Max 20 deltagare.

 

Kvällsfågelsång 22 maj

Vandring runt Stockbysjön. Vi lyssnar och lär oss om kvällssjungade fåglar. Medtag kikare.

Samling kl. 20:00 vid Stockbysjöns P-plats. Åter c:a 21:30.

Klädsel efter väderlek. Ingen föranmälan, ingen kostnad.

Ledare är Jan Scheja.

 

 

 

Rapporter om tidigare vandringar hittar ni här (och på Facebook):

http://www.friluftsframjandet.se/regioner/malardalen/lokalavdelningar/lidingo/rapporter--bilder-fran-vara-aktiviteter/