Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

RAPPORTER & BILDER FRÅN VÅRA AKTIVITETER

Här följer rapporter och bilder från några av de aktiviteter vi genomfört den senaste tiden. Ni hittar också rapporter på Facebook.

Vandring med möjlighet till tystnad 3 september
Söndagens (3/9) milslånga vandring på Lidingö fokuserade lite extra på lugn och ro. Vi lämnade stadens brus bakom oss och vandrade utmed Kyrkviken, in i skogen och vidare ut på Elfvikslandet på norra ön. Under vandringen hade vi två pauser a 20 minuter som ägnades åt aktiv tystnad och då kom vi verkligen ner i varv. Karin och Bosse tackar medvandrarna för en härlig vandringsdag!
Vandring på Gällnö den 10 juni

Tidigare i veckan hade väderspåmännen hotat med dagsregn för lördagen den 10 juni. Vi fick dagssol och en härlig dag för vandringen på Gällnö. Waxholmsbåten tog oss, 17 vandrare, till Gällnönäs brygga, där vandringen på fint grusad natur- och kulturstig startade. Syrenerna prunkade vid röda stugor och på ängarna blommade smörblomma, kärringtand, tjärblomster, humleblomster med flera. I skuggan under ek och hassel fanns generöst med doftande liljekonvalj. Vi besökte skärgårdens ende sparrisodlare, Anders Rörby, och vandrade sedan vidare för att bl.a. beskåda lämningarna av en "ryssugn" från 1719. Lunch intogs på klipporna vid en stilla vik. Efter ett besök i pittoreska Gällnö by tog vi klassiska Storskär hem till storstaden. En skärgårdsvandring vi kan rekommendera. Ledare var Per Larsén, med bistånd av Anders och Tina.

 

 

RESEBERÄTTELSE, Öland 25-28 maj 2017

Vi var 15 personer som åkte ner till Öland (de flesta med bussen Silverlinjen från Stockholm Central) en solig majdag. Då vi anlände till Kalmar hämtade Per och Tina upp två minibussar som vi hade under hela vistelsen.

Vi åkte över bron och anlände till Rosenborgs friluftspensionat som ligger väldigt vackert mitt på Öland i närheten av Algutsrum. Personalen på pensionatet, Anders, Jenny och Elin, var mycket service-minded och fixade och donade för oss med frukostar, lunchpaket och goda middagar. Inte minst den sista middagen då vi avnjöt en grillkväll! Vi kunde sitta ute alla måltider och hade verkligen vädret på vår sida, solen sken och Öland visade sig från sin bästa sida – solen och vindarnas ö.

Den första dagen vandrade vi på Jordtorpsåsen och mot Gråborg. Per, sommaruppväxt på Öland, gav oss mycket kulturhistoria om bygden och platser vi passerade. Tina försökte med hjälp av deltagarna (inte minst Carin) att artbestämma så många fåglar och växter som möjligt. Vi såg och hörde näktergalen, ladusvalan, rovfåglar, lärkan och många fler. Även orkidéer (om än inte i den mängd vi hade hoppats....för torrt) – krutbrännare, St Pers nycklar Johannesnycklar, Adam och Eva och inte minst den "Öländska julgrans-orkidén" (som eg var en Kärrspira)! Många andra blommor och växter, Ölandstoken, Ölands-solvändan, Bergskrabban, Tätört och Majviva kunde vi skåda.

Den andra dagen bar det med minibussarna av söderut och vi passerade på vägen ner Capellagården (Carl Malmsten) och kom fram till Ottenby fågelstation efter en härlig promenad i sol och vind längs med havet. Våra luncher och fikapauser intogs förstås i naturen. Några klev upp i fyren och såg sälarna, andra fick veta mer om ringmärkningen på stationen. Tillbaka gick vi genom vackra bok- och lövskogar.

Dag tre åkte vi till Alvaret och vandrade ute i det mycket speciella naturlandskap som finns där.

Vi lämnade Eva-Lena och Laszlo kvar på ön och åkte över bron för att ta oss hemåt igen på söndag eftermiddag. Ewa stannade i Kalmar. Nöjda och glada anlände övriga till Centralen och vidare hem.

 

 

 

 

Vandring på Elfvikslandet

Härlig söndagsvandring den 7 maj i strålande sol tillsammans med föreningen Skogstur. Vi fick ta del av både natur och kultur samt titta på fina djur på Elfviks gård. Karin och Per tackar alla medvandrare för trevliga timmar ute på Elfvikslandet.

 

Skön tur på Söder, lördag 18 mars

En höjdarvandring.

Fredagen bjöd på snålblåst, lördagen mötte oss med ett soligt leende. Elva vandrare samlades vid Zinkensdamm för vandring genom Tantolunden, förbi det trivsamma koloniområdet, upp på toppen med vid utsikt mot Årstabron, Liljeholmen, Gröndal och Högalidskyrkan. Vidare vandring nerför trapporna till Årstaviken och längs vattnet via Bergsundsstrand till Reimersholme. Där intogs elvakaffe på en träbänk med fin vy över den blanka viken. Färden fortsatte längs Långholmskanalen förbi Reimers stiliga malmgård och över till Långholmen. Lunch vid friluftsteatern. Vidare över Pålsundsbron med Skinnarviksberget som mål. Vid Yttersta Tvärgränd pustade vi ut en stund och charmades av lugnet och de gamla husen. Efter vilan fortsatte bergsbestigningen. Belöningen blev den betagande utsikten över Riddarfjärden, Kungsholmen och delar av Gamla Stan. Via Lundagatan, Monteliusvägen och Bellmansgatan nådde vi sedan Slussens T-banestation. En härlig vandring vi varmt rekommenderar!

 

 

Vintervandring söndagen den 19 februari på Gärdet och södra Djurgården

Vårens första vandring med lokalavdelningen ägde rum på Gärdet och södra Djurgården idag (19 febr). Vi bjöds på sol och ljumma vårvindar när vi gick på historisk mark i Kungliga nationalstadsparken och tittade på jätteekar och lyssnade på tystnaden. Vi hade hoppats på att få se häger vid Isbladskärret, men det visade sig vara lite för tidigt på säsongen. Men en kärleksstig hittade vi! Karin och Per tackar de 15 medvandrarna för en trevlig dag ute i naturen.

Hälsning
Karin

 

Mörby C – Ropsten till fots lördagen den 19 november

Lördagens (19 nov) vandring med lokalavdelningen gick från Mörby C till Ropsten. Förra veckans enorma snömängd hade nästan försvunnit helt, vilket gjorde vandringen mycket behagligare än befarat. Vädret var dessutom i det närmaste perfekt med mycket sol. Under dagen såg vi bl a färskt bävergnag, en mystisk sten, Inverness brunn och Calles klimp. Vi fikade ute på Bockholmen, och i stället för att äta medhavd lunch intog vi den på restaurang i Norra Djurgårdsstaden. Vi var 10 vandrare + 1 hund som gick ca 11 km. Per och Karin tackar medvandrarna för en trevlig dag!

 

Vandring på Bogesundslandet

Lördagen 29 oktober hade vi i strålande väder en fantastisk fin, drygt 10 km lång, vandring på Bogesundslandet. 23 deltagare åkte båt dit ifrån Ropsten vilket gav en extra krydda till vandringen.

 

En avstickare från Roslagsleden, 8 oktober

Lite grå, stundtals en frisk vind i ryggen, lantlig och klart härlig - sådan var vår vandring idag. Start i Lindholmen norr om Vallentuna. Minnesstenen efter Gustav Vasa, som sägs vara född här, passerades. Somliga påstår visserligen att han föddes på Rydboholms slott, men idag föredrog vi Lindholmen-teorin. Vi vandrade vidare förbi Jönsboda, med fåren som inte brydde sig ett dugg om att hålla sig på insidan av stängslen. Vada med tre mäktiga kungshögar från Folkvandringstiden och den gamla kyrkan beundrades också. Lunch intogs vid Angarnsjöängen, där vi hälsade på ett gäng snälla kalvar. Vandringen avslutades vid Olshamra. Nästan 14 km gick vi, trevligt hade vi, Tina och Anders ledde och alla medvandrare var nöjda och glada.

 

Långhelg på MTB i Funäsfjällen, 8-11 september 2016

Efter fjolårets succé var vi laddade för årets fjällcykling i Funäsfjällen. De tolv platserna tog slut på 36 timmar och kölistan fylldes på. Kul att intresset är stort och samtidigt tråkigt att alla inte kan följa med och uppleva cykling när den är som bäst. Denna gång var glädjande nog även FF Lidingö representerade bland deltagarna tillsammans med deltagare från Göteborg, Uppsala, Stockholm och Sundsvall. Vi möttes upp på torsdagen med middag på Ramundbergets Fjällgård. Alla sprudlade av energi och nyfikenhet. Några hade till och med tagit en för-tur innan middagen för att stilla cykelsuget lite. Det kändes direkt att det kommer bli en kul helg!

Med god lunchmatsäck och regnställ i ryggsäckarna cyklade vi iväg efter frukostbuffén, för att återvända till afterbike-yoga och smarrig middag på kvällen. På lördagen var det dags för helgens höjdpunkt, en tur till Sveriges högsta topp söder om polcirkeln. Det var en härlig cykling med blicken fäst på toppen som låg vackert framför oss omsluten av tunn dimma hela förmiddagen. Efter lunch på Fjällstationen tog vi en annan väg tillbaka.

Funäsfjällen bjöd på en helg i vackra höstfärger, fin stigcykling, god mat och ett härligt gäng!

Tills nästa gång,
/Pyran

 

 

Vandring på Ulfsleden 11 september 2016

Under söndagen arrangerade lokalavdelningen, tillsammans med föreningen Skogstur, en vandring på Ulfsleden i Vallentuna. Leden ligger i en gammal kulturbygd vars bystruktur varit oförändrad sedan vikingatiden. Vi vandrade mestadels utmed öppna fält, på en 1000 år gammal landsväg som numera är avsedd för vandring, och passerade ett par kyrkor, rätt många kor och hästar, flera runstenar och Sveriges största hällristning, Granbyhällen, på vår 10 km långa färd från Frösunda till Lindholmen. Under dagen gjorde vi flera pauser för att äta medhavd matsäck och för att njuta av det fina sensommarvädret. I och med att Skogstur var medarrangör var vandringen tillgängliggjord för rullstolsburna. Vi var 9 vuxna och 2 barn som genomförde vandringen till fots, per rullstol och i barnvagn. Ledare var Karin Stridh och Per Larsén.

Här är en Youtube-video från vandringen, filmad via rullstol:

https://www.youtube.com/watch?v=WmvhoFmQMx0