Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Färdrapporter

... från innevarande säsong

Foton från olika turer hittar du på vårt bildgalleri. Fler färdrapporter finns på Skridskonätet. (Skridskonätet: i rutan "Välj din klubb" hittar du "Friluftsfrämjandet Knivsta". På menyraden ovanför väljer du Turer-Färdrapporter. Som medlem kan du även logga in på skridskonätet med samma kontouppgifter. För icke-medlemmar blir färdrapporter publika efter en vecka.)

24/3-2017 Kanelbulletur på växlande Valloxenisar
Ledingeviken västra delen, 07:50 - Ledingeviken östra delen, 09:45. 
Vi är fyra stycken som strax före åtta på morgonen med spänning träder ut på östra Valloxens Ledingevik efter en kall natt ca -5 grader i Knivsta. Isen längs vikens västra strand visar sig vara slät, hård och väl åkbar. Vi passerar Sjöfruns grotta och Ledingenäs och kollar öppet vatten under motorvägsbron. När vi kommer in i Brunnbyviken blir isen sämre och i höjd med Brunnbybadet tvärar vi tillbaka till Hasseludden efter en ordentig tvättbräda. Vi följer klipporna med finisen in i Ledingeviken, men vid gröna "stugan" på klippan får isen åter samma knaggelyta. Vi kommer dock till Björnudden där vi kollar den sedvanliga råken och tunn nyis en bra bit ut. Efter att ha fotat Valloxsäby, omgiven av knaggelis, återvänder vi till den fina isen och tar en skön rast i solen på udden strax norr om Ledingenäs. Kanelbullarna smakar gott i lä med solen i ansiktet.
Efter några njutningsfulla extra skridskoskär avslutar vi turen med att gå i land vid klipporna längs östra delen av Ledingeviken. Klockan är då 9:45 och isen är ännu hård. Under hela turen har vi (Sune, Torbjörn, Bosse & Palle) njutit av Valloxens kraftiga råmande och lyssnat till de sprickor som sprang i väg. En härlig förmiddag efter en bra säsong som började med en ledartur 13/11 på Säbysjön (Knivsta) och på Norrsjön vid Eda.
Bilden visar utsikten söderut från rastplatsen nära Ledingenäs. Samma dag förekom även skridskoåkning på Högklyksfjärden utanför Gräsö. Där var isen ännu bättre. Tänk vad man kan uppleva om man älskar skridskoåkning och hänger med på turer, där ingen kan tro att man kan åka!! Hälsar Palle Ander för FF Knivsta. Nu är det dock snart dags för kajakerna att få komma ut...

19/3-2017 Sparren Riala
Avfärd från Knivsta redan kl 7:30 för att hinna ut på isen medan morgonkylan hänger kvar. Sju deltagare mjukade först upp vristerna på Sparren som bjöd på isytor av alla de slag. Ömsom ganska slätt, ömsom mycket bulor och gropar och andra ojämnheter. Vi skrinnade mest längs söderstränder  som låg i skugga, där var isen hårdast och stabilast. Vi nöjde oss med ca 12 km på Sparren, innan vi for vidare i bilarna till Långsjön vid Riala. Eventuellt var det första gången Knivsta FF hade en ledarledd tur på denna vackra sjö. Här var isytan bättre än på Sparren. Långsjöns södersida har ett maximalt bra skuggskydd mot den värmande vårsolen för att det löper en skogsklädd höjdrygg tätt intill stranden. Fikat avnjöts i stekande sol på nordsidan. Först mot slutet av turen vid tiotiden, efter 10 km åkning, fanns tendenser till ytmjukhet.
Fler än vi hade spanat in Långsjön Riala idag, bl.a. var SSSK där med en klubbtur. På isen mötte vi den kände skridskonestorn Lasse Lison som stolt visade upp sina senaste försök att optimera utrustningen. Denna gång handlade det om att få bort så mycket onödig? vikt som möjligt från skridskor och kängor genom att slipa och såga bort material från skena, fotplatta och skosulor!! Lison retade sig på att vi långfärdsskridskoåkare fortfarande i stor utsträckning är hänvisade till prylar som tagits fram för skidåkning och annat.
Förmodligen var detta säsongens sista ledarledda tur. I så fall ett fint avslut på en av de bästa skridskosäsongerna i vårt närmaste åkområde på de senaste 10-15 åren. Färdrapport med färdspår, foton och ytterligare info om turen finns inlagd på Skridskonätet, hälsa Jan och Gunnar

12/3-2017 Sigtuna Roparudden
Sju tappra FF-Knivstamedlemmar tog chansen att få känna på vårsol och is i lagom takt. Från Sigtuna tog vi banan ner till kommungränsen. Därfrån sneddade vi över till fina isar på Skarvens östra sida och styrde kosan mot Roparudden. Isen blev dock för dålig innan vi kom dit så vi vände och fick välförtjänt fika vid Kettils grotta och den vackra runstenen. På vägen hem hade en av råkarna vi passerade öppnats rejält, så en strandpromenad fick rädda dagen. Vi hann tillbaka innan isarna mjuknade, men det går nog fort resten av veckan om det fortsätter så här. Var det sista turen för året eller ...?
Hälsar Peter Evansson och Palle Ander

5/3-2017 Otur
Skridskoåkning bör ha rimliga utsikter att vara njutbar och inte betraktas som ett tvingande träningspass. Blötsnö och nattkyla bedöms medföra att snölagret bildar ett styrande och hindrande lager. Uteblir kylan är det kanske åkbart, men Sune och Torbjörn har tilltro till SMHI och utlyser ingen tur för söndag 5 mars. Tillståndet för plogade banor, t.ex. Fjällnora, Norrviken eller Edsviken är oss obekant utan får kunskapas på eget initiativ.

22/2-2017 Otur
Blötsnö följd av kallt väder innebär att snön fryser till en hård skorpa. Vi ser tyvärr inte några förutsättningar för njutbar åkning i vårt närområde i helgen, så lördagens utlovade sol får avnjutas på annat ställe än på isen. Hälsar helgens ledare Estelle och Peter

19/2-2017 Vikingarännet
På denna sida vill vi inte gärna nämna kajaksektionen men de gjorde en berömvärd insats för skridskolivet. Kajaksektionen ställde upp i Vikingarännet och delade ut medaljer, bananer och glada tillrop. Foton tagna av Sverker Renlund

18/2-2017 Norra Björkfjärden
Dagens tur samlade 11 deltagare som stod på isen vid Smidö ca 9.15. Efter en kort sträcka av lite snöfrasig äldre is mötte härlig, lättåkt snöfri is på Norra Björkfjärden. Nattens kyla hade lyckats hårdgöra gårdagens lite mjukare upplaga, allt ytvatten från gårdagen var också helt genomfruset. Turen inleddes i gemensam tropp med strandnära åkning norrut. Pga missförstånd delades gruppen men båda tog sig över båtrännan och förbi Hagviken. Den lite långsammare gruppen satte kurs mot Fagerön och sedan SO-vart mot Svalgarn.  Däremellan råmade och dundrade isen till vår förnöjelse. De två grupperna återsamlades efter lunchpaus och åkte någorlunda gemensamt tillbaks till Smidö för att efterleva utlovad turomfattning om 2,5 resp 3,1 mil. Merparten av oss ville göra en ny vända och satte kurs mot Ormsundet och in bland öarna väster om Dävensö. För att avsluta i lätt medvind. Åter Smidö ca 14.30 (tror Jag) efter en härlig dagstur om sammanlagt 40 resp 45 km under gynnsamma väderförhållanden. En del råkar passerades utan större problem, på något ställe befanns isen också väl tunn för att säkert beträdas. Dagens ledare, Torbjörn och Estelle, tackar gruppen för god åkdisciplin.

11/2-2017 Hargsviken
Dagens tur samlade 14 deltagare som lämnade campingplatsen vid Hargshamn 10:15. Den mestadels utmärkta isen tillät strandnära åkning i trånga passager mot fågelskyddsområdet Själgrynnorna (1/4-31/7) där ej bärig is vidtog. Efter nordligt återtåg och bekantskap med åkning på stabilt isflaksunderlag tog vi oss till Storskär och vidare utmed Raggaröns SO strand. 1:a matpaus vid vägbanken till Raggarön. Rundade öarna NV om Raggarön och tog oss så långt isen bar österut på alldeles utmärkt is. Vid Älvsnäs delade gruppen på sig och Janne övertog ledarskapet för en snabbare grupp med 6 åkare. Vi övriga återvände via Raggarö vägbank och en 2:a matpaus på Tvärnö (Näsudden) . Återkomst till Hargshamn 14;20 efter 38 mycket fina skridskokilometrar på främst slät, lättläst is utan större krångel.
Den snabba gruppen tog sig västerut i riktning mot Tuskö Täppa på isar som var väsentligt slätare än sitt rykte. Det gick att skrinna nästan ända fram till de gamla sjöbodarna med vasstak. Promenad över vägen och ut på isen igen. För att sedan ta oss över till Hunsaren krävdes några få promenader över några uddar. Andra matpaus på södra stranden av Älgholmen intill resterna av ett gammalt gömsle för fågeljakt. Återkomst till Hargshamn kl 15.00 efter att först att beundrat och fotograferat den gamla vackra Järnboden längst västerut i Hargsviken. Vår åksträcka blev 45 km.
Sammanfattningsvis således en härlig skridskodag tycker turplanledarna Torbjörn och Palle med snabbgruppsledare Janne

4/2-2017 Norrsjön och Gisslaren i dis och dimma, 36 km
Nederbörden som drabbade Uppsala och Knivsta under fredagseftermiddagen och kvällen hade den goda smaken att inte kontaminera vare sig Norrsjön eller Gisslaren. Vi är 10 åkare som efter att ha beskådat flera av Vällnora bruks vackra vita byggnader kommer ut på Norrsjöns hårda och släta stöpis strax efter 09.30. Vällnora bruk tillverkade tackjärn av malm från Dannemora ända fram till andra halvan av 1800-talet. Efter ett strandnära motsolsvarv går vi av isen och in i bilarna för vidare transport till vår nästa sjö - Gisslaren. Vägen mellan Norrsjön är mycket längre i verkligheten än på kartan och vi står på Gisslarens is först kl. 11.30. Nu har molnen sänkt sig och molnbasen snuddar i vissa fall trädtopparna vilket ger en speciell känsla, som inte alls är oangenäm men som skiljer sig en hel del från den när solen skiner från en klarblå himmel. Det är nu hög tid för matpaus och vi hittar en lämplig plats på en liten ö strax norr om påstigningsplatsen i sjöns sydvästra ände. Med mat i magen åker vi sedan norrut längs sjöns västra strand. Så småningom möter vi öppet vatten i det långsmala sundet vid Sundsved. Vi vänder och på återvägen till bilarna dit vi kommer strax före kl 14 passar vi på att skrinna på Malsättraån som har bärig is fram till ca 400 m från mynningen. Jan Örberg

28/1-2017 Lårstaviken
Bästa tänkbara förhållanden kunde dagens 19 åkare njuta av idag. Hård, slät kärnis och endast svaga vindar och väldigt vackra vyer. Påstigning vid Krusenberg, sen via Hatet västerut mot Arnö huvud. Efter ca 5 km delade vi upp oss i två grupper. Den snabbare gruppen tog sig fram till Örsundaån, men fick vända redan efter några hundra meter. Gruppen som åkte lite kortare vände vid Wik och sedan ned på Gorran för att vända tillbaks efter Fribergsviken. Gruppen som åkte lite längre vände norr om Biskops Arnö. Lite luriga råkar och strandlösa partier längs Oxen och Gorrans östra kant och några ganska stora, några ej stabila halvmeterstora metan hål norr om Arnö huvud. Det blev 41 respektive 53 åkta km. Hemkomst till Ängby Park halv tre, respektive tre. Stort tack till alla deltagare för en jättetrevlig dag!
Estelle och Sune

21/1-2017 Kurs vid Sigtunafjärden
Kurstur skridsko på Sigtunafjärden lördag 21 jan 2017. På mycket fina isar hade FF Knivsta skridskokurstur med Sigtuna stad i bakgrunden. Efter diverse träning i åkteknik var det fika och sedan övningar med livlina innanför badet vid Munkholmen. Vid fikat var Sigtunabygdens reporter på plats för ett reportage. Ledare: Estelle, Jan, Sune och Palle. Väl genomfört av Estelle som huvudledare.

Tidningen Sigtunabygden har skrivit om kursen: artikel, tidning.

21/1-2017 Sigtunafjärden o Skarven
Nästintill perfekt på Sigtunafjärden o Skarven: Dagens Främjartur i grupp fyra tempo på Sigtunafjärden och Skarven samlade 11 deltagare. Vi startade vid vägbron som går mellan innersta Sigtunafjärden och Garnsviken. Först gjorde vi ett svep längs Sigtunastranden innan vi följde västra stranden söderut till Tärnsund-Munkholmen. Efter en matpaus där vände vi norrut längs östra stranden och besåg under återfärden tre slott och en bäverhydda. I samband med en råkpassage via landpromenad vid Västerängsudd tog vi en andra fikapaus.
Isen var mycket bra, mestadels hård och slät, ibland lite knottrig och småbulig. Gårdagens besvärliga överisar var hopfrysta. Den brutna båtrännan från Tärnsund upp mot Munkholmen-Sigtuna, som tidigare under veckan orsakat problem för skridskoåkare, var idag hopfryst i söder och kunde där enkelt passeras. I norr nära Sigtuna kunde vi passera rännan via en tillfällig isbrygga, där hade vi flyt minsann.
Även vädret var på vår sida idag, svag vind och en sol som till en början var lite blek, men som strålade i sin fulla glans när vi nöjda gled in mot Sigtuna efter en färd på 36 km.
Gunnar G, turledare

15/1-2017 Brofjärden
Björkvikens Camping, 09:30 - Björkvikens Camping, 13:30
12 lyckliga Knivsta-FF-skrinnare fick nöjet att njuta av ca 32 km ökning på först Brofjärdens isar och sedan Säbyholmsvikens dito, i solsken, lagom kallt och fina isförutsättningar. Med start vid Björknäs camping åkte vi norrut och tog oss fram till Fiskudden där vi vände tillbaka och följde västra stranden ner runt Högholmen fram till öppet vatten en bit före övergången till Säbyholmsviken vid Ådö. Där fick vi vända och ta oss åter till parkeringen för lite lunch i solsken och lä. Njutbart så det förslår. Efter lunch tog vi oss runt Säbyholmsviken medsols. Sundet mellan udden och ön i öster gick att passera med lite precision. När vi närmade oss iskanten visade det sig att isflaken visserligen hade frusit samman, men inte med överdrivet tjock is så vi backade en aning och korsade till väststranden för att sedan ta oss runt. Några tappra tog ytterligare ett varv runt viken efter avslut då förutsättningarna var näst intill vårlika.
Peter Evansson/dagens ledare

Januari 2017 Kurs i långfärdskridskoåkning
Teorikväll:
Måndag 16 januari kl 18.30 – 21.30 i Tilassalen, Knivsta Kommunhus.
Praktik:
Lördag 21 januari på någon närliggande sjö. Tidpunkten kan komma att ändras om isförhållandena inte är gynnsamma den aktuella dagen.
Kursen riktar sig till både nybörjare och åkare med viss vana och omfattar genomgång av utrustning, åkteknik, säkerhet och information om friluftsfrämjandets ledarledda turer. Under praktiktillfället tittar vi på er utrustning och jobbar med åkteknik.
Kostnad:
350 kr för medlemmar, 550 kr för icke medlemmar. PG 210053-5 eller SWISH 123 570 35 17. Försäkra dig om att ditt namn och att det rör betalning för skridskokurs framgår.
Anmälan: estelleagren64@gmail.com senast 13 januari.

18/12-2016 Sparren

Säsongens första utlysta tur blev en fullträff. När vi kom ut på Sparrens is strax efter nio hade solens strålar precis nått över trädkronorna och färgade sjöns norr- och väst- sidor röda och det sista av nattens dimma lättade. Dagens elva deltagare kunde sen njuta av en mestadels hård och slät isyta som bitvis var småknottrig efter nedstöpt snö. Vid några inlopp fanns lite öppet vatten. Dessutom höll bävrarna lite öppet vatten intill sina hyddor som vi såg flera av. En av hyddorna såg också ut att ha en rutschkana? Vid ett tillfälle såg några av deltagarna ett vildsvin på väg ut på isen, som dock snabbt vände tillbaka in i vassen när han upptäckte att isen redan var upptagen av skridskoåkare. Särskilt roligt idag var att vi hade två, för Knivsta, nya åkare med. Sju åkare avslutade då vi klev av isen ca kvart över tolv efter 24 km åkning, julstöket väntade hemma. Medan fyra åkare fortsatte till Skedviken för ytterligare åkning.

Redan på väg ut på Skedvikens knottriga yta möttes vi av ett antal glada skridskoåkare från FF Norrtälje, som just avslutat sin åkning på Skedviken. Bland dessa åkare fans bl.a. några välbekanta profiler som av någon anledning saknade såväl postiljonsväska som systemkamera på sina magar.

Kvalitén på isytan var väsentligt sämre här än på Sparren. Tämligen stora ytor i den nordvästra delen bestod mestadels av trögåkt knotteris. Efter ett motsolsvarv (18 km) avslutade vi  dagens tur samtidigt som en röd sol gick ned bakom trädtopparna i sydväst på andra sidan sjön.

Estelle och Jan tackar alla deltagare för en mycket trevlig säsongstart!

13/11-2016 Studenternas IP i Uppsala
Nu är det dags att träna upp skridskomusklerna inför kommande säsong. Skridskobanan på Studenternas är öppen under hela hösten för gratis åkning alla söndagar mellan 18 och 21. Alla som är intresserade är välkomna till Ängby Park kl. 17.30, söndag 13 november för samåkning in till Uppsala. Turen kan komma att ställas in vid dåligt väder = kraftig nederbörd. Meddelande om eventuellt inställd tur meddelas per e-brev senast kl. 16.00 på söndag. Observera att det inte är tillåtet att använda pikar eller stavar när man åker på Studenternas, men däremot finns inget förbud mot att ta med sig lite fika. Ta chansen och häng med. Det är nämligen roligare än man skulle kunna tro att åka på rundbana med långfärdsskridskor. Räkna med att vi lämnar Studenternas ca 19.30. Välkommen!/Jan Ö

30/10-2016 Studenternas IP i Uppsala
Nu är det dags att träna upp skridskomusklerna inför kommande säsong. Från och med nu på söndag 30 oktober finns möjlighet för Friluftsfrämjandets medlemmar att gratis åka långfärdsskridskor på konstfrusen rundbana på Studenternas IP i Uppsala. Banan är öppen för åkning mellan kl 18 och 21 på söndagskvällar. Vi samåker i bilar från Knivsta till Studenternas. Samling kl 17.45 vid parkeringen till Ängbypark. Observera att det inte är tillåtet att använda pikar eller stavar när man åker på konstfrusen bana. Men tag gärna med lite fika. Ta chansen och häng med, det är roligare än man kan tro att åka på rundbana med långfärdsskridskor. Och det ger fin träning.
Jan Ö och Gunnar G

2015-2016 Kort resumé
Det blev en bra skridskosäsong 2015-2016; 23/11 till 24/3 = 4 månader. Fullständig resumé finns på undersidan Historik.

  • Tre turer i Skärgård: Gälnan, Blidösund/Svartlöga, Nynäshamn.
  • Ovanlig åkning: Norra Uppland med snöfria isar på Vendelsjön, Dannemorasjön, Tegelsmorasjön, Gimo damm inklusive Flororna.
  • Sevärd åkning: Visnaren och Marvikarna
  • Stora Mälaren: Ekolsundsviken-Norra Björken 18 delt, Kalmarviken-Norra Björken-Torsviviken 12 delt.
  • Östra Mälarfjärdar: Ullfjärdarna/Varpsund,Oxen,Gorran,Lårstaviken,Krusenberg. Södra Ekoln och även Ekoln runt. Skofjärden. Sigtunafjärden/Skarven.
  • Upplandssjöar: Edasjöar, Järlåsasjöar, Valloxen, Erken, Gisslaren, Vällen, Rimbo-Långsjö

Vi ses nästa säsong hälsar Estelle & Palle