Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Färdrapporter

... från innevarande säsong

Foton från olika turer hittar du på vårt bildgalleri. Fler färdrapporter finns på Skridskonätet.

21/1-2017 Kurs vid Sigtunafjärden
Kurstur skridsko på Sigtunafjärden lördag 21 jan 2017. På mycket fina isar hade FF Knivsta skridskokurstur med Sigtuna stad i bakgrunden. Efter diverse träning i åkteknik var det fika och sedan övningar med livlina innanför badet vid Munkholmen. Vid fikat var Sigtunabygdens reporter på plats för ett reportage. Ledare: Estelle, Jan, Sune och Palle. Väl genomfört av Estelle som huvudledare.

21/1-2017 Sigtunafjärden o Skarven
Nästintill perfekt på Sigtunafjärden o Skarven: Dagens Främjartur i grupp fyra tempo på Sigtunafjärden och Skarven samlade 11 deltagare. Vi startade vid vägbron som går mellan innersta Sigtunafjärden och Garnsviken. Först gjorde vi ett svep längs Sigtunastranden innan vi följde västra stranden söderut till Tärnsund-Munkholmen. Efter en matpaus där vände vi norrut längs östra stranden och besåg under återfärden tre slott och en bäverhydda. I samband med en råkpassage via landpromenad vid Västerängsudd tog vi en andra fikapaus.
Isen var mycket bra, mestadels hård och slät, ibland lite knottrig och småbulig. Gårdagens besvärliga överisar var hopfrysta. Den brutna båtrännan från Tärnsund upp mot Munkholmen-Sigtuna, som tidigare under veckan orsakat problem för skridskoåkare, var idag hopfryst i söder och kunde där enkelt passeras. I norr nära Sigtuna kunde vi passera rännan via en tillfällig isbrygga, där hade vi flyt minsann.
Även vädret var på vår sida idag, svag vind och en sol som till en början var lite blek, men som strålade i sin fulla glans när vi nöjda gled in mot Sigtuna efter en färd på 36 km.
Gunnar G, turledare

15/1-2017 Brofjärden
Björkvikens Camping, 09:30 - Björkvikens Camping, 13:30
12 lyckliga Knivsta-FF-skrinnare fick nöjet att njuta av ca 32 km ökning på först Brofjärdens isar och sedan Säbyholmsvikens dito, i solsken, lagom kallt och fina isförutsättningar. Med start vid Björknäs camping åkte vi norrut och tog oss fram till Fiskudden där vi vände tillbaka och följde västra stranden ner runt Högholmen fram till öppet vatten en bit före övergången till Säbyholmsviken vid Ådö. Där fick vi vända och ta oss åter till parkeringen för lite lunch i solsken och lä. Njutbart så det förslår. Efter lunch tog vi oss runt Säbyholmsviken medsols. Sundet mellan udden och ön i öster gick att passera med lite precision. När vi närmade oss iskanten visade det sig att isflaken visserligen hade frusit samman, men inte med överdrivet tjock is så vi backade en aning och korsade till väststranden för att sedan ta oss runt. Några tappra tog ytterligare ett varv runt viken efter avslut då förutsättningarna var näst intill vårlika.
Peter Evansson/dagens ledare

Januari 2017 Kurs i långfärdskridskoåkning
Teorikväll:
Måndag 16 januari kl 18.30 – 21.30 i Tilassalen, Knivsta Kommunhus.
Praktik:
Lördag 21 januari på någon närliggande sjö. Tidpunkten kan komma att ändras om isförhållandena inte är gynnsamma den aktuella dagen.
Kursen riktar sig till både nybörjare och åkare med viss vana och omfattar genomgång av utrustning, åkteknik, säkerhet och information om friluftsfrämjandets ledarledda turer. Under praktiktillfället tittar vi på er utrustning och jobbar med åkteknik.
Kostnad:
350 kr för medlemmar, 550 kr för icke medlemmar. PG 210053-5 eller SWISH 123 570 35 17. Försäkra dig om att ditt namn och att det rör betalning för skridskokurs framgår.
Anmälan: estelleagren64@gmail.com senast 13 januari.

18/12-2016 Sparren

Säsongens första utlysta tur blev en fullträff. När vi kom ut på Sparrens is strax efter nio hade solens strålar precis nått över trädkronorna och färgade sjöns norr- och väst- sidor röda och det sista av nattens dimma lättade. Dagens elva deltagare kunde sen njuta av en mestadels hård och slät isyta som bitvis var småknottrig efter nedstöpt snö. Vid några inlopp fanns lite öppet vatten. Dessutom höll bävrarna lite öppet vatten intill sina hyddor som vi såg flera av. En av hyddorna såg också ut att ha en rutschkana? Vid ett tillfälle såg några av deltagarna ett vildsvin på väg ut på isen, som dock snabbt vände tillbaka in i vassen när han upptäckte att isen redan var upptagen av skridskoåkare. Särskilt roligt idag var att vi hade två, för Knivsta, nya åkare med. Sju åkare avslutade då vi klev av isen ca kvart över tolv efter 24 km åkning, julstöket väntade hemma. Medan fyra åkare fortsatte till Skedviken för ytterligare åkning.

Redan på väg ut på Skedvikens knottriga yta möttes vi av ett antal glada skridskoåkare från FF Norrtälje, som just avslutat sin åkning på Skedviken. Bland dessa åkare fans bl.a. några välbekanta profiler som av någon anledning saknade såväl postiljonsväska som systemkamera på sina magar.

Kvalitén på isytan var väsentligt sämre här än på Sparren. Tämligen stora ytor i den nordvästra delen bestod mestadels av trögåkt knotteris. Efter ett motsolsvarv (18 km) avslutade vi  dagens tur samtidigt som en röd sol gick ned bakom trädtopparna i sydväst på andra sidan sjön.

Estelle och Jan tackar alla deltagare för en mycket trevlig säsongstart!

13/11-2016 Studenternas IP i Uppsala
Nu är det dags att träna upp skridskomusklerna inför kommande säsong. Skridskobanan på Studenternas är öppen under hela hösten för gratis åkning alla söndagar mellan 18 och 21. Alla som är intresserade är välkomna till Ängby Park kl. 17.30, söndag 13 november för samåkning in till Uppsala. Turen kan komma att ställas in vid dåligt väder = kraftig nederbörd. Meddelande om eventuellt inställd tur meddelas per e-brev senast kl. 16.00 på söndag. Observera att det inte är tillåtet att använda pikar eller stavar när man åker på Studenternas, men däremot finns inget förbud mot att ta med sig lite fika. Ta chansen och häng med. Det är nämligen roligare än man skulle kunna tro att åka på rundbana med långfärdsskridskor. Räkna med att vi lämnar Studenternas ca 19.30. Välkommen!/Jan Ö

30/10-2016 Studenternas IP i Uppsala
Nu är det dags att träna upp skridskomusklerna inför kommande säsong. Från och med nu på söndag 30 oktober finns möjlighet för Friluftsfrämjandets medlemmar att gratis åka långfärdsskridskor på konstfrusen rundbana på Studenternas IP i Uppsala. Banan är öppen för åkning mellan kl 18 och 21 på söndagskvällar. Vi samåker i bilar från Knivsta till Studenternas. Samling kl 17.45 vid parkeringen till Ängbypark. Observera att det inte är tillåtet att använda pikar eller stavar när man åker på konstfrusen bana. Men tag gärna med lite fika. Ta chansen och häng med, det är roligare än man kan tro att åka på rundbana med långfärdsskridskor. Och det ger fin träning.
Jan Ö och Gunnar G

2015-2016 Kort resumé
Det blev en bra skridskosäsong 2015-2016; 23/11 till 24/3 = 4 månader. Fullständig resumé finns på undersidan Historik.

  • Tre turer i Skärgård: Gälnan, Blidösund/Svartlöga, Nynäshamn.
  • Ovanlig åkning: Norra Uppland med snöfria isar på Vendelsjön, Dannemorasjön, Tegelsmorasjön, Gimo damm inklusive Flororna.
  • Sevärd åkning: Visnaren och Marvikarna
  • Stora Mälaren: Ekolsundsviken-Norra Björken 18 delt, Kalmarviken-Norra Björken-Torsviviken 12 delt.
  • Östra Mälarfjärdar: Ullfjärdarna/Varpsund,Oxen,Gorran,Lårstaviken,Krusenberg. Södra Ekoln och även Ekoln runt. Skofjärden. Sigtunafjärden/Skarven.
  • Upplandssjöar: Edasjöar, Järlåsasjöar, Valloxen, Erken, Gisslaren, Vällen, Rimbo-Långsjö

Vi ses nästa säsong hälsar Estelle & Palle