Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Senaste turer

Rapport från vandringar 2016

Vandringar 2016

Lördag 26 november. Glöggvandring till Ramsjöhult. 

Lördag 29 oktober.

Lördag 24 september (se bild ovan)
Lördagen den 24:e september anordnade Svenska Turistföreningen och Friluftsfrämjandet en gemensam heldagsvandring. Efter samling vid Röda ladan åkte 23 deltagare till Sörsjöns fritidsområde som ligger ca 1,5 mil norr om Norrköping. Vi gick runt de båda sjöarna Sörsjön och Norrsjön. Vi gick på grusväg, skogsväg, stig och obanad terräng. Vid heldagsvandringar ingår att vi tar två fikaraster. Den första tog vi efter ett par kilometer i en skogsbacke med utsikt över Sörsjön. Den andra när vi hade passerat Rodga Trädgård som ligger mellan Sörsjön och Norrsjön. Rodga säteri har en historia ända från medeltiden och under stormaktstiden skapades här ett centrum för tillverkning av segelduk till svenska flottan kan man läsa på hemsidan. Vid grinden till huvudbyggnaden läste vi på en informationstavla att det fanns ca 500 hushåll här när tillverkningen var som störst. Idag kan Rodga Trädgård ta emot gäster för konferenser, fester och liknande. Vår vandringsdag började med mulet väder men framåt lunchtid lättade molnen och temperaturen steg till behaglig sensommarvärme. Strax innan vi kom åter till utgångspunkten passerade vi Sörsjöns Äventyrspark där det var full aktivitet i de olika höghöjdsbanorna. Bland annat såg vi några som åkte linbana över sjön. På hemsidan står det att man kan komma upp i en hastighet av 50 km/h på den banan! Sträckan på vår vandring blev drygt 13 km.
Gerd Rehnberg.

Vandring 24 aug 2016

Vandring 27 augusti vid Harpsund
Vandringen utgick från parkeringen vid Harpsund och gick på en liten grusväg norrut i ungefär fem kilometer. I en glänta tog vi första fikapaus i solskenet. Vi gick vidare österut där vi så småningom anslöt på Sörmlandsleden. Efter någon kilometer på Sörmlandsleden kom vi fram till platsen där torpet Rösjöstugan har legat. Där såg vi bland annat resterna av en lingrop och kunde läsa hur den användes för att torka lin. Leden gick vidare söderut och strax var vi framme vid Hedsjöns vindskydd där vi rastade och hade en härlig utsikt över sjön med samma namn. Leden går genom vacker skog där vi ännu kunde hitta blåbär och såg att även lingonen var på gång. Sista delen av vandringen var på stora vägen förbi Harpsund och den vackra mossbeväxta muren. Totalt gick vi drygt 13 kilometer. Nästa vandring blir lördag 24 september och då tillsammans med Svenska turistföreningen. Ledare Gerd Rehnberg

Vandring 24 aug 2016 2

Lördag 30 juli.

Lördagen den 21 maj.

Lördagen den 23:e april deltog 8 personer. Se bild ovan.
Den här dagen höll vi oss i naturen i Katrineholms närhet. Vi startade vid Scoutstugan, vandrade mot en av tunnlarna under nya vägen, anslöt till Sörmlandsleden och tog första fikarasten efter några kilometers vandring. Leden har en rundslinga som vi följde fram till Ramsjöhult och vidare till vindskyddet Skogen där vi tog vår andra paus. Vädret var så kallat aprilväder: mulet, duggregn, hagel och solsken i en trevlig blandning. Ett av samtalsämnena vandrarna emellan var huruvida murklor är ätliga och hur de i så fall bör tillagas. (Dagens svampkännare rekommenderar inte att äta murklor.) Vandringen blev ca 13 km och vi var överens om att Katrineholm har fin natur alldeles "in på knuten". Efter att vi åter passerat tunneln under vägen gick vi en stig som kommer fram till villaområdet i Laggarhult och strax var vi åter vid startpunkten för dagens vandring. Nästa vandring är planerad till lördag 21 maj.

 

2 april. Lördagen den andra april samlades sex vandrare för att delta i vårens första vandring i Friluftsfrämjandets regi. Vi startade vid badplatsen i Marmorbyn, följde bilvägen åt nordost och vek strax av söderut in i skogen. Stigar, skogsväg och grusväg ledde oss igenom vacker natur, mycket tallskog där marken under var fylld av blåbärsris. Där stigen österut mot Djursnäs börjar låg stora stockar vid vägen som vi tyckte var en lämplig sittplats så där tog vi dagens första paus. Vi gick vidare ut på Djursnäset och då några av deltagarna hade kikare med sig kunde de bl a identifiera knipor ute på Kolsnaren. Innan vi passerade bron över till Lagnö tog vi en längre rast. Vidare på den smala landremsan mot Ålsätters fritidsområde studerade vi en större hackspett som höll till högt upp i ett träd. Vi såg även hur bävrar "arbetat" med grova trädstammar. Sista biten från fritidsområdet gick vi på en stig parallellt med bilvägen åter mot Marmorbyn. Utmed stigen beundrade vi mängden av blåsippor vars blomställningar inte var helt utvecklade eftersom solen inte hade trängt igenom molnen idag. Vandringen blev ca 12 km lång.
Gerd Rehnberg

2015
Lördag 17:e oktober
var det åter dags för vandring i Friluftsfrämjandets regi. Vi utgick från Forsa bruk. Luften var kylig och dimmolnen låg täta. Vi gick upp genom skogen mot Mogetorp, nu hade vi fått upp värmen och kunde lätta lite på kläderna. Från Mogetorp följde vi en skogsväg söderut och kom fram vid Tisnarebaden. Mellan husen kunde vi se Tisnaren ligga spegelblank utan minsta krusning på vattenytan. Första rasten tog vi i en sluttning vid Portaviken. De envisa dimmolnen gjorde att det knappt gick att se näset på andra sidan viken. Efter lite "trasslande" genom tät lövskog kom vi upp på vägen som ledde norrut mot Mörkhulta-vägen. Här kunde vi ana solen, den ville dock inte bryta igenom helt. Framme vid Djupsund valde vi att gå asfaltsvägen och vidare mot Mogetorp igen. I en glänta i skogen, vid gränsen mellan Forsa och Mogetorp, tog vi nästa paus. Gränsen är utmärkt med fem stenar kunde vi läsa på en skylt som Östra Vingåkers hembygdsförening satt upp. Vid återkomsten till Forsa bruk läste vi av våra GPS:er, ca 11 km hade vi gått. Alla, var trots dimman, nöjda med en fin höstdag i naturen.  Ledare Gerd Rehnberg

__________________________________________

13 juni var sista vandringen denna vår
Vi startade vår vandring vid Flens skyttegille. Solen sken från en i stort sett klarblå himmel, extrakläder fick vara kvar i bilen och shorts kändes som "rätt" att ha på sig. Vi följde Sörmlandsleden en kort bit innan vi tog av mot nordväst på grusvägen som leder till Kvarnstugan och vidare mot Hålbäck. På sina ställen såg vi hur vildsvinen farit fram i skogen. Efter ca 5 kilometers vandring kom vi till Tranfors, en idyll där Harpsundssjön och Transätterssjön möts. I en skogsdunge med utsikt över sjön tog vi första fikapausen. När vi gick vidare kunde vi, till dessert, plocka solvarma smultron vid vägkanten! Efter ytterligare någon kilometer gick vi in på Sörmlandsleden mot Orrhammar och in i naturreservatet vid Åtorpsviken. Där fick se hur en bäver jobbat med att fälla träd. På en klippa där leden går utefter sjön Orrhammaren valde vi att ta nästa fikapaus. Passade på att skölja av kängorna  och känna på vattentemperaturen, att bada var det lite för kallt för ännu tyckte vi. Åter till utgångspunkten var vi nöjda efter att ha fått njuta av försommarsolen och fin natur under den ca 13 km långa vandringen.

_________________________________________

22-24 maj Försommarvandring i soligt Regna
  22-24 maj var nio personer från Friluftsfrämjandet i Katrineholm på tvådagarsvandring med utgångspunkt i Regna i Finspångs kommun i nordvästra Östergötland. 
  Vi samlades kring middagsbordet på hemtrevliga Regnagården, där vi också övernattade, redan på fredagkvällen. Efter en god natts sömn och en riklig frukost gav vi oss i väg med laddade matsäckar i ryggsäckarna. På lördagen vandrade vi Regnamilen. En lättgången, markerad led som förde oss genom omväxlande kulturlandskap och naturreservat, med utsikt över sjöarna Regnaren och Ålsjön förbi Ingesgärde, Regnaholm, Björkliden och Maxbo, och åter till Regna. Vi fick njuta av alla sorters träd i skir vårgrönska, inte minst bokar och olika vårblommor i riklig mängd.
  Hemma på Regnagården igen, pustade vi ut i den frodigt gröna trädgården, innan vi gjorde oss redo för en god middag. Efter middagen tog vi en promenad i den sköna försommarkvällen i Regna by, till hembygdsgården där ABBA hade en konsert någon gång på 70-talet(!) och till bygdegården och badplatsen vid Regnarens strand.
  På söndag morgon tog vi bilarna till Hävla bruk där vi vandrade på vägar och stigar i vacker skogsmark, förbi Högvallsdal, Nybygget, Braxnäs, över hängbron mellan Regnaren och Östersjön vid Edsudden och tillbaka till Hävla bruk. Där avslutade vi våra två fina vandringsdagar i härlig försommarnatur i glada friluftsvänners lag.