Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Att välja rätt tält

Stort eller lätt? Absid eller inte? Fyrmans- eller singelvariant? Billigt eller dyrt? Valen för den som ska köpa tält är många.

Vi har tagit hjälp av tältexperten Johan Skullman för att få guidning i beslutsdjungeln.

Fundera ordentligt på vad du kommer att använda tältet till

Det bestämmer vilken kvalitet och konstruktion på tältet som du behöver, vilka funktioner det måste ha och hur stort det bör vara. Priset för ett tält skiljer sig åt mycket, från stormarknadernas hundralappar till de erkända friluftsföretagens tusenlappar. 

Billigt eller dyrt? 

Johan Skullman menar att priset i stort sett direkt kan översättas till tältets kvalitet. 
  – Det är klart att man kan göra kvalitetsfynd på någon utförsäljning eller så, men i grunden är det så att dyra tält är precis så mycket bättre som prislappen anger. Fast ska du bara tälta på en festival en helg och slänga tältet sedan så är å andra sidan kvaliteten inte så viktig. Att köpa ett tält med avsikten att slänga det redan efter en sådan helg känns förstås lite oansvarigt och därmed ett dåligt val om vi vill bidra till en hållbarare tillvaro. Att ge sig ut på fjället med ett lågpristält avråder Johan Skullman ifrån, å det bestämdaste. 

– Tältet är din livförsäkring. Även på sommaren kan det bli riktigt obehagligt och rent av farligt om ditt tält inte håller för storm eller nederbörd.

 

När det då är dags att investera i ett tält, hur ska man tänka?

Först och främst, hur många är ni som kommer att använda tältet? Är du oftast ensam på dina turer? Är hela familjen med eller ett gäng kompisar?

  – Ett fyrmannatält är mest användbart som basläger. Är man så många och vill bära med sig tältet är det bättre att välja två mindre tält, säger Johan Skullman.

  – Det gör dig mer flexibel när du ska hitta en plats att slå upp ditt tält på, och ett mindre blir mer användbart till fler sorters turer. Kanske kommer du inte iväg på den där ensamturen om allt du har att tillgå är ett jättestort och tungt fyrmannatält. Ska du tälta med barn, med personer du inte känner jätteväl eller rent av din partner så är ett tält med dubbla entréer att föredra.

  – Att behöva klättra över varandra varje gång man ska in och ut kan lätt skapa irritation och oreda. Blir någon längst in kissnödig mitt i natten så vaknar alla när den personen ska ut.

Modellen är viktig

Förutom storleken är modellen på tält ett viktigt val. En konstruktion som inte är självbärande, till exempel ett tunneltält fungerar bra i miljöer där vindriktningen är mer eller mindre stabil och de går snabbt att sätta upp. Det är också den lättaste varianten av tält. Ett självbärande tält, som alltså kan stå av sig själv står emot riktigt hård vind bra och tål plötsliga vindändringar dessutom, särskilt om de förses med en extra uppsättning tältstänger. Det är perfekt om det ska användas där det kan behövas lyftas på plats och ”måttas in” på små ytor eller på skärgårdsklippor där det är svårt att hitta mjuk mark att sätta ner tältspikarna i. Det snackas mycket om lättviktsprylar nu. Många vill packa så lätt som det bara går när de ger sig ut. Johan Skullman vill återigen att vi ska fundera på användningsområdet först.

  – Tält tillverkade av polyamid är lättare men påverkas av fukt och torka samt värme och kyla. De kräver att man tänker till lite mer, säger han.

  – Ett tält i polyesterväv väger lite mer men kräver inte samma omsorg, det behåller den form och spänst som du sätter upp det med.