Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Bästa matsäckstipsen för vinterturen

Visst är det härligt att hinna riktigt långt över fjället eller genom skogen på sin dagstur på skidor eller snöskor. Men förakta inte värdet av en rejäl lunchpaus. Riktigt god mat kan göra en alldeles vanlig tur helt oförglömlig.

Innan du bestämmer dig för vilken lunch som passar, fundera på vad du vill med turen. Är lunchen en snabb energipåfyllnad för att orkar någon timme till eller är matstunden själva poängen med turen? Vad du vill ha ut av lunchen måste få bestämma vad du äter.

En god soppa i en mattermos och en matig macka till är det enklaste man kan tänka sig. Laga soppan dagen innan, värm upp den på morgonen och häll över den i termosen.

En annan populär expresslunch, som också är perfekt till skidbackens värmestuga, är kokkorvar i en termos i med hett vatten. Lagom till lunchdags är korvarna lagom varma att äta. Enklare kan det inte bli.
Vill man satsa lite mer på sin lunch utan att krångla till det är en risotto eller pasta med köttfärssås i termos ett bra tips.

Våga prova att ta med köket ut även på vintern. Det är klart att det är annorlunda att laga mat utomhus på vintern, men det är inte så svårt som man kanske tror. Börja enkelt. Ta med köttfärssåsen i termos och koka pastan på plats till exempel. Eller koka upp vatten och gör en pulversoppa.
Öva gärna att använda köket hemma innan du ger dig ut så du vet hur lång tid det tar att koka upp vattnet och du vet att du har rätt bränsle för kylan, till exempel.

Recept

Salami-couscous

Lika enkelt som det är gott – påsen med varma koppen gör rätten krämig och de skurna bitarna av salami ger ett gott tuggmotstånd. Blanda couscous med skuren salami och en påse varma koppen. Häll på tre deciliter hett vatten och lite olja för energins skull. Vänta ett par minuter så är det klart!

En portion1 dl couscous
50 g vitlökssalami
1 påse varma koppen ost & broccoli
+ 3 dl hett vatten
+ 0,25 dl olja