Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Upptäckarglädje med Skogsmulle i förskolan

På Nyponets förskola i Uppsala får barnen med hjälp av Skogsmulle lära sig om allt som lever och växer i naturen. Sång, lek och rörelse är bara några saker som väntar på upptäcktsfärden.

Ute på gården ligger ett gäng små färgglada ryggsäckar huller om buller. Barnen står påklädda med många lager, för den kalla vårvinden får trädtopparna att vaja. Avdelningen Humlan på förskolan Nyponet ska till sin Mulleplats i skogen. På väg dit stannar gruppen för att undersöka en stor ticka som har lossnat från en björk. Förskolechefen Ingela Boström Galindo håller upp den och visar tre små iglar som sitter på undersidan och barnen trängs runt henne och vill känna på den släta ovansidan. Under sång samlas de sedan runt en trädstam för att knacka på till Skogmulles rike, och sedan öppnar de dörren och går in i naturen.

Förskolan Nyponet ligger precis intill Hågadalen och Nåstens naturreservat, i Kvarnbo strax utanför Uppsala. Sedan ett år tillbaka har de haft Skogsmulle i förskolan.

– Just nu växer det fram och vi börjar känna vilken potential det har, berättar Ingela. På Nyponet har de alltid jobbat med naturen som inriktning, så därför kändes det rätt att gå med i Skogsmulle i förskolan.

– Det är en nytändning. Både pedagoger och barn tycker att det är jättekul att vara ute, säger Ingela.

Skogsmulle är ett välbeprövat koncept med 60 års erfarenhet på nacken. Skogsmulle i förskolan leds av pedagoger som har gått Friluftsfrämjandets utbildning. Till sin hjälp får personalen olika teman att arbeta kring, som förslagsvis lärs ut genom sång, lekar och uppdrag. Detta vävs på ett tydligt och enkelt sätt in i förskolans läroplan.

Lisa Larsson är verksamhetsledare för friluftsäventyr för barn och unga på Friluftsfrämjandet. Hon ser en stor potential i Skogsmulle i förskolan.

– Det är en bra metod för att jobba lustfyllt med lärande och meningsfulla aktiviteter i naturen. Allt sker på barnens villkor och utifrån deras nyfikenhet, säger Lisa. Hon tycker att en fördel är att alla barn, oavsett socioekonomisk bakgrund, får samma insteg till naturen.

– Det är många barn som lär sig att vistas i naturen, att våga vara ute. Många har inte det med sig hemifrån, säger Lisa, och fortsätter:

– Att vistas ute tidigt ger större miljöansvar som vuxna. Det ingår i förskolans läroplan att lära sig hur kretsloppet fungerar och hur naturen samspelar, och det kommer naturligt med Skogsmulle i förskolan, säger Lisa.

På Nyponets förskola berättar Ingela att föräldrarna också är positiva.

– Det är en garant att vara Skogsmulle, det lockar folk. Många föräldrar har blivit familjemedlemmar i Friluftsfrämjandet också, säger Ingela, och fortsätter:

– Vi tycker att det är kul att få vara med, och inspirera till natur och rörlighet. Det behövs som en motpol till alla paddor och skärmar.

AV: Cathrin Larsson

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning

Familj

Mer familjeinspiration